Jelenlegi hely

Jó, ha mindig van a közelünkben egy poroltó

Jó, ha mindig van a közelünkben egy poroltóKözépületekben, irodákban gyakran találkozunk jellegzetesen piros színű tűzoltó készülékekkel, poroltókkal. Nem véletlenül, ugyanis ilyen helyeken előírás, hogy kötelező lenni megfelelő számú és hatóanyag típusú készülékeknek. Olyan helyeken is érdemes azonban poroltót tartani, ahol nincs erre vonatkozó előírás.

A poroltók feladata a keletkező tüzek csillapítása, kioltása. Ha van a közelünkben poroltó a tűz kialakulásakor, akkor sokkal jobb esélyünk van a megfékezésre, mint különben. Poroltókkal szilárd, szerves eredetű anyagok, elektromos berendezések és folyékony vagy cseppfolyós szilárd anyagok tüzei is olthatók, ezért széles körben alkalmazható tűzoltó készülékről van szó. Emiatt jó, ha mindig elérhető egy poroltó, mert tűz bármikor, bárhol kialakulhat. Legyen szó lakásról, házról, vagy akár a családi autóról, bármikor szükség lehet arra, hogy a lehető leggyorsabban el tudjunk oltani egy tüzet.

A poroltóval óvatosan kell viszont bánni, mert úgy működik, hogy az oltóport a tűzre (égő tárgyra) irányítjuk. Ez a por azonban károkat tud okozni eszközökben, berendezésekben. Mérlegelni kell tehát, hogy van-e más módja a tűzoltásnak, ha értékes, fontos berendezéseket szeretnénk oltani. Arra is ügyelni kell, hogy pl. égő ember oltására nem alkalmazható a poroltó, mert a nagy erővel kilövellő por sérülésveszélyes, ilyen esetben folyó vizet, vagy ha rendelkezésre áll, akkor tűzoltó takarót kell alkalmazni.

Back to top