Jelenlegi hely

Mire használjuk a cégkivonatot?

Mire használjuk a cégkivonatot?Aki saját céggel rendelkezik, céget vezet, tisztában van vele, hogy az egyik leggyakrabban szükséges dokumentum a cégkivonat. De mire való és mire használjuk a cégkivonatot?

A cégkivonatot elsősorban a saját vállalkozásunk adatainak bizonyítására, alátámasztására használjuk. A cégkivonat azokat az információkat tartalmazza, melyek a dokumentum elkészítésének pillanatában a cégjegyzékben szerepelnek egy vállalkozásról. Mivel cégkivonatból van hiteles, közhiteles változat, így különböző hitelesítési szinteken lehet az információkat bizonyítani. Saját vállalkozásunk adatainak alátámasztására szükség lehet hivatalos ügyintézéskor, szerződéskötéskor.

Az egyik fontos információ, ami egy cégkivonatban megtalálható, a képviseletre jogosultak neve és képviseletük formája. Szerződéskötéskor lehet szükség ezekre az információkra, ezzel tudjuk bizonyítani, hogy jogunk van eljárni, szerződést kötni, aláírni a cég nevében.

Nem csak a saját cégünk adatait tudjuk azonban egy cégkivonattal ellenőrizni, bizonyítani, hanem másik cégeket is. Mivel bárki lekérheti egy vállalkozás cégkivonatát, így konkurenciák, céges partnerek, beszállítók ellenőrzésére is kiválóan alkalmas a dokumentum.

Ha ellenőrzésre használjuk a cégkivonatot, akkor elegendő hiteles változatot beszerezni, ugyanazok az információk lesznek benne, mint egy közhiteles cégkivonatban. Hivatalos ügyeknél van, hogy előírják a felhasználás helyén a közhiteles cégkivonatot, elég csak akkor ilyet igényelni, ha mindenképpen szükség van rá, mert csak ezt fogadják el.

Back to top