Jelenlegi hely

Mit jelent, és mire jó a HEPA szűrő?

Mit jelent, és mire jó a HEPA szűrő?Ha valaki porszívót szeretne vásárolni, akkor egyből találkozik azzal a tanáccsal, hogy HEPA szűrős porszívót érdemes vásárolni, ugyanis rengeteg előnnyel rendelkezik. De mit is jelent a HEPA szűrő, és mik is ezek az előnyök?

A HEPA szó az angol nyelvű kifejezés kezdőbetűiből áll össze, hazánkban is így használjuk. Ez a kifejezés a high-efficiency particulate arrestance, ami magyarul magas hatékonyságú részecske szűrést jelent.

A HEPA szűrő minősítést olyan szűrők kapják meg, amelyeket 99,97%-os hatékonysággal tudák szűrni a levegőt. Nagyon fontos tulajdonsága még a HEPA szűrőknek, hogy a 0,3 mikron nagyságú részecskéket is képesek megfogni. Ez a részecske méret egy speciális méretet jelent, ugyanis az ennél kisebbek és nagyobbak is könnyen fennakadnak a szűrőn, azokban a 0,3 mikron nagyságot nehezebb megszűrni.

Ezt a kiváló teljesítményt három különböző szűrési módszerrel érik el. Az első szűrési módszer az elzáródás, melynek során a HEPA szűrő használata során a légáramlatban lévő nagyobb részecskék közvetlenül a szűrő rostjaiba jutnak, és ott megakadnak. A második szűrési módszer a feltartóztatás, amelynek feladata a közepes méretű részecskék feltartóztatása. A legkisebb, kiszámíthatatlan mozgású részecskéket a diffúzió segítségével szűrik meg a HEPA szűrők, és a három megoldás hatására érik el a 99,97%-os szűrési teljesítményt.

Back to top